KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Odos gaminių kasdienės mados istorija,2-a dalis

Šeštasis dešimtmetis
  • Italijos mada sparčiai vystėsi. Jau penkiasdešimtųjų pabaigoje ji užėmė 17 % nacionalinės gamybos pramonės dalį. Niekuo nevaržomoje visuomenėje tai tapo savotišku fenomenu. Nors ir prabangūs, gaminiai tapo tinkami masinei gamybai. Šešiasdešimtųjų pradžioje, kaip ir penkiasdešimtaisiais, rankinės vis dar simbolizavo moteriškumą, buvo paprastų geometrinių ir gana griežtų formų. Tačiau netrukus tiek formos, tiek spalvos pradėjo kisti.
  • Dabar Londonas su savo Carnaby gatvės parduotuvėmis ir Bitlų muzika diktavo madas. Mados etalonu tapo ekscentriška, nevaržomo tipo, liesa, žema, berniukiškai apkirpta mini sijonėlį vilkinti mergaitė. Italijoje sekė šia mada.
  • Naujo, konformistiško stiliaus guru tapo Elio Fiorucci, atidaręs didelę parduotuvę Milano Galeleria Passarella. Čia buvo apstu batikinių švarkų, hipių karolių, suvarstomų marškinių ir, įtakotų Benetton’o fenomeno, kuprinių. Visų pirma, rankinė tapo didesnė ir patogesnė. Rankenos vis ilgėjo ir taip virto petnešomis. Rūbai buvo papildyti detalėmis, o rankinės - skyriais ir užtrauktukais. Taip atsirado “transformuojama” rankinė: nešiojama ir apsijuosus, ir ant pečių.
  • Įtakotos avangardo, pop-meno ir art-nouveau, rankinės tapo įvairesnių spalvų ir formų, su gausybe grafikos. Tuomet dominavo septyniasdešimtiesiems būdingas “dvitonis” derinys. Optinį įspūdį darė įvairūs motyvai: zigzagai, ovalai, deimantų formos, taškeliai ir juostelės, gėlytės, bangelės ir ratilai. Buvo naudojami ypatingi vienspalviai tonai: pupelių-žalia, šviesi oranžinė, bronzinė, lakinė-raudona.
  • Vyravo asimetrinės, nestruktūrinės formos. Jei gaminiai buvo įprastos formos, tapo ekstravagantiški, su sidabro ir aukso pynelėmis, dažyto šilko juostelėmis, su plastikinėmis ar dažyto metalo grandinėlėmis ar žiedeliais-rankenomis. Tokie pagražinimai, kaip sąspaudos ir užtrauktukai taip pat paryškinti pasidarbuojant, ar įkomponuojant veidrodžio gabalėlius, žvilgančius akmenėlius, bei panaudojant įvairias odines bangeles ir garbanėles.
  • Atrasti nauji odos panaudojimo būdai, o spalvų spektras tapo nepalyginamai platesnis. Komponuodami naujai išrastas plastiko medžiagas, dizaineriai išgaudavo spindintį, perlo atspalvio, ar sidabrinį efektus. Oda buvo kombinuojama su technologiškai naujomis medžiagomis, natūraliu linu, net vilna. Platus produktų pasirinkimas atspindėjo gerą šeštojo dešimtmečio nuotaiką .