KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Kaip gimsta pirštinės ir atkeliauja pas jus?

Odinės pirštinės šimtmečius buvo pagrindinė mados ir funkcionalumo dalis. O šiandieną kokybiškos odinės pirštinės gaminamos atidžiai atsižvelgiant į dėvėtojo ir rinkos poreikius. Bet kurioje pasaulio šalyje jos gaminamos naudojant konkretų ilgą procesą, padedant išmintingiems ilgamečiams amatininkams ir profesionaliems meistrams, kurie per naktį negimsta, o šiomis dienomis jų vis labiau mažėja.

Tačiau ar kada susimąstėte, kaip gimsta šie prabangūs aksesuarai?
Šiame straipsnyje kviečiame jus į kelionę nuo pačių odų gimimo jų dirbtuvėse iki subtilaus pirštinių modelio rankų darbo atlikimo, tyrinėjant sudėtingą odinių pirštinių kūrimo procesą.
 
Geriausios kokybės odų įsigijimas
 
Pirmasis žingsnis kuriant odines pirštines yra geriausios kokybės neapdorotų odų atradimas pasaulinėje rinkoje ir patikimas jų ilgalaikis tiekimas. Aukštos kokybės odos yra išgaunamos iš įvairių maisto pramonei naudojamų gyvūnų odų, įskaitant avis, ožkas ir karves. Šios odos yra kruopščiai atrenkamos, surūšiuojamos šį darbą ypač išmanančio ilgamečio ir dažnai net sertifikuoto eksperto atsižvelgiant į jų tekstūrą, storį, amžių, minkštumą ir lankstumą. Tad tik apšilusiems ir garsiai šaukiantiems, kad viską gali ir išmano patys šiame versle, patarimas: ekspertiškumas kainuoja, ir daug, kartais labai daug, bet šio verslo neišmanymas kainuoja patį verslą ir rinką. Čia neužtenka tik žvitrios akies ir spontaniško odos tipo ir jos vertės supratimo vos palietus pirštais net užsimerkus, čia būtinos ir pageidautinos itin profesionalios žinios bei ilgametė profesionali patirtis, pasakanti, kas, kaip, kodėl ir būtent taip, kas yra jau kita atskira įdomi tema.
 
Rauginimas: neapdorotų odų pavertimas oda gaminių gamybai
 
Kai atvyksta odos į gamybos prieigas, dirbtuves, prasideda jų naujo gyvenimo etapas. Čia, kur persipina ilgametės patirtys, gilios žinios, atkakliai saugomi "know-how" ir įvairūs subtilūs visų procesų konfidencialūs niuansai, iš karto joms pradedamas taikyti procesas, vadinamas rauginimu. Rauginimas – tai neapdorotų odų pavertimas patvaria ir lanksčia minkšta oda, kokios reikės būtent tolimesnio gaminio gamintojui. Šio proceso metu nuo odų yra itin kruopščiai pašalinami plaukai, nešvarumai ir riebalai, po to jos apdorojamos dar rauginimo priemonėmis, tokiomis kaip įvairios druskos arba augaliniai ekstraktai.
Vėliau seka itin kruopštus odų rūšiavimas pagal jų išgautą išdirbimo struktūrą ir atrenkamos tokiems procesams, kuriems jos labiausiai ir tinka, ir buvo numatytos. Tuomet seka itin subtilus, varginantis, rizikingas, bet labai įdomus ir labai gilių žinių reikalaujantis odų dažymas, tonavimas, presavimas, dengimas įvairiais raštais ir kitokiais paviršiais, po to vėl šlifavimas ir tempimas, jei turite visas šias technologijas. Puiku, jei įperkate itin brangiai apmokamus pasaulinio lygio šios srities technologus ir sugebate iš jų paimti net tai, ką jie kartais sąmoningai ar nesąmoningai nutyli, nes tokia ta žiauri mados ir pirmavimo naujovėse konkurencija net už pinigus. Jei neįperkate, tuomet kelias į pirmavimą ir išskirtinumą bus labai ilgas, sunkus, itin individualus, su padidinta rizika ir brangus, galutinis vartotojas vargu ar supras viso to vertę ir nežinia, ar jūsų numatyta rinka bus pasiruošusi jūsų naujovėms, o gal jau bus pasikeitus negrįžtamai.
 
Odų rūšiavimas
     
    Jūs neapsirikote, mes vėl sugrįžome prie odų rūšiavimo. Nes kai baigiasi odų paruošimo etapas, joms reikia padėti atrasti jų naują gyvenimo kelią, tai yra surūšiuoti jas pagal pirkėjų poreikius, o būtent pagal tai, kokius modelius pirkėjas gamins ar su kokiais užsakovais odų pardavėjai dirbs. Tad jos vėl atidžiai rūšiuojamos pagal jų dydį, storį, spalvas, apdirbimo būdus, kilmę ir paskirtį ir rišamos į ryšulėlius išsiuntimui arba nugula didelėmis stirtomis specialiai tam prižiūrimuose sandėliuose, kur būtinas tam tikras saugojimo mikroklimatas, kad jų struktūra laikui bėgant nepakistų ir būtų išlaikytas ilgaamžiškumas.
     
    Odų Minkštinimas ir tempimas
       
      Jei odos nebus toliau dažomos, tonuojamos ar kitaip papildomai apdirbamos, tuomet atlikus rauginimo procesą, atkeliauja kitas etapas, odos yra suminkštinamos ir ištempiamos, kad būtų pasiekta norima jų tekstūra, elastingumas ir storis. Šiame odų išdirbimo etape atliekami paeiliui keli itin svarbūs veiksmai, tai odų minkymas, šlifavimas ir tempimas ir nei vieno jų praleisti ar pakeisti negalima, net jei galvoje verda mintis apie reiklų odų pirkėją, visada pasiruošusį išspausti nuolaidas. Visi šie trys veiksmai, kaip gludinant deimantus, taip pat padeda pašalinti likusius odų nešvarumus, pagerina ir dar labiau išryškina prigimtines natūralias jų savybes bei vertę.
       
      Išdirbus odas atrodo kaip ir viskas baigta, tačiau tuomet vėl seka atkalus, varginantis, kartais nuobodus, bet labai atsakingas pakartotinis odų rūšiavimas. 
       
      Pagrindiniai aspektai kuriant odines pirštines
         
        Užvėrus odų gamintojo ar tiekėjo duris, oru, žeme ar jūra į dizainerio ar puikaus gamintojo namus atkeliauja išdirbtos odos ir paruoštos jau kitam etapui. O kai jau turime puikiai paruoštas odas, galima mintimis klajoti po užsakovų, pirkėjų skonius, poreikius ir jausmus, parduotuvių lentynas ir vitrinas. Kuriant modelius ir pačias odines pirštines reikia kruopštaus dėmesio detalėms ir gilaus supratimo apie medžiagas bei darbo atlikimo meistriškumą.
         
        Modelio iškarpos/ Prototipo ruošimas
           
          Jei dar nesusidūrėte su daikto gamyba, tai svarbu akcentuoti, kad gimusi dizaino mintis galvoje - tai dar ne viskas. Kad ji taptų kūnu, būtinas gebėjimas tiksliai perteikti šią pirminę idėją ant popieriaus lakšto pasitelkiant geometrijos, braižybos ir algebros žinias, t.y. nusibraižyti modelio eskizą (piešinį su tiksliais modelio matmenimis), o šiomis dienomis pasitelkiant ir išmanų dirbtinį intelektą, tai galima greičiau atlikti kompiuteryje su specialia programa. Tuomet reikia išsikirpti ir išbandyti popierinį modelio maketą (prototipą) ir, jei viskas kaip suplanuota yra tikslu, tik tuomet siūti tą vienintėlį pirštinių pavyzdį, kuris virs pavyzdiniu etalonu tolesnei gamybai.
           
          Odų pjovimas ir susiuvimas
             
            Kai esame tikri dėl etalono ir vėl surūšiuota ir paruošta oda tinkamai, laikas kirpti iš odos modelio detales ir susiūti jas į vientisą gaminį. Šiuose procesuose kvalifikuoti meistrai naudoja labai tikslius įrankius, kad rankiniu būdu tiksliai supjaustytų odą į tam tikras pirštinių detales, be jokio nukrypimo ir, kurios vėliau bus profesionaliai sujungtos su specialiomis pirštinių siuvimo mašinomis ir išgaus puikų modelį, idealiai priglundantį prie jūsų rankos. Tuo pat metu išgaunami ir įvairūs siūlių raštai, išsiuvami specialiais siūlais ir specialiomis siuvimo mašinomis, o pačios pirštinių detalės yra sujungiamos tvirtais ir patvariais, tik odinėms pirštinėms skirtais, siūlais.
             
             
            Dizaino elementai
               
              Jei dizaineriui norisi sustiprinti modelio išraiškingumą, estetinį patrauklumą, sukurti savo braižą, galima pridėti ir daugiau dizaino elementų, pvz., įvairiaspalvių dekoratyvinių siūlių, sagų ar kitų subtilių puošmenų. Šie elementai paprastai yra kruopščiai ir apgalvotai parenkami ir strategiškai išdėstomi taip, kad būtų sukurtas vizualiai patrauklus dizainas ir tuo pačiu neužgožtų pačios pirminės dizainerio modelio idėjos bei funkcijos.
               
              Paskutiniai akcentai
                 
                Susiuvus pirštines, įvairūs specialistai atlieka dar daugybę apdailos darbų. Tai apima odos pertekliaus apipjaustymą, siūlių sutvirtinimą ir dekoratyvinių elementų, tokių kaip sagos ar siuvinėjimas, pridėjimą. Tada kruopščiai tikrinama pirštinių kokybė ir atlikto darbo meistriškumo lygis.
                 
                Kokybės užtikrinimas ir pakavimas
                   
                  Prieš paruošiant pirštines mūvėti, joms taikomas griežtas kokybės užtikrinimo procesas. Su šios srities specialisto pagalba kiekviena pora yra patikrinama, ar neturi trūkumų, užtikrinant, kad į pirkėjo rankas patektų tik pačios geriausios kokybės pirštinės. Patvirtinus pirštinių kokybę, jos yra kruopščiai supakuojamos ir paruošiamos išsiųsti naujiems individualiems savininkams ar tiesiai į parduotuvių lentynas.
                   
                  Dėvėjimas ir priežiūra
                     
                    Odinės pirštinės, kaip ir bet kuris kitas odinis gaminys, reikalauja tinkamo dėvėjimo ir priežiūros, kad būtų užtikrintas jų ilgaamžiškumas. Reguliarus valymas, kondicionavimas ir laikymas vėsioje, sausoje vietoje yra būtini, kad jos išlaikytų savo formą, stilių, būtų patogios ir atrodytų puikiai ne tik šiandien, bet dar ilgus metus.

                    Dabar, kai žinote sudėtingą pirštinių gimimo kelionę nuo išdirbimo užkaborių iki pirštinių atkeliavimo jums į rankas, galite lengviau įvertinti kiekvienos odinių pirštinių poros meistriškumo ir meniškumo vertę. Nesvarbu, ar dėvite jas tik dėl mados, ar dėl funkcijos, kol kas odinės pirštinės yra nesenstantis aksesuaras, kuris bet kokiai aprangai suteikia elegancijos ir rafinuotumo.

                    Istorijos įkvėpimo šaltiniai ir nuotraukos:
                    Neila Šveikauskaitė asmeniniai archyvai