KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Kaip atsirado dovanų kuponai?

Dovanų kortelės yra gana modernios kilmės ir laikui bėgant jų naudojimas bei paskirtis vystėsi. Dovanų kuponų ir žetonų, skirtų prekėms ir paslaugoms keistis, koncepcija buvo žinoma šimtmečius, tačiau šiuolaikinės dovanų kortelės, kurias žinome šiandien, ištakos siekia XX amžiaus vidurį.

Štai trumpa istorija.

Ankstyvieji dovanų kuponai

Prieš atsirandant dovanų kortelėms, mažmenininkai ir įmonės naudojo popierinius dovanų kuponus arba dovanų vaučerius. Tai dažnai buvo fiziniai popieriaus lapeliai, kuriuos buvo galima išpirkti už konkretų produktą ar paslaugą.


Metalinės mokėjimo plokštės ir žetonai

XX amžiaus pradžioje kai kurios universalinės parduotuvės ir įmonės išleisdavo metalines mokėjimo plokšteles arba žetonus. Tai buvo ankstyvosios kredito kortelių formos, kurias klientai galėjo naudoti pirkdami kreditu.


Dovanų kuponai 1930 ir 1940 metais

1930-aisiais ir 1940-aisiais mažmenininkai pradėjo plačiau naudoti popierinius dovanų kuponus. Šie sertifikatai dažnai buvo būdingi konkrečiai parduotuvei ir galėjo būti dovanojami.


Pirmoji dovanų kortelių sistema (Neiman Marcus parduotuvių tinklas, 1994)

Pirmąją tikrą dovanų kortelių sistemą 1994 m. pristatė prabangi universalinė parduotuvė Neiman Marcus. Parduotuvė pasiūlė plastikinę kortelę su magnetine juostele, į kurią buvo galima įkelti pasirinktą pinigų sumą. Tada šią kortelę buvo galima naudoti pirkiniams Neiman Marcus visų parduotuvių tinkle.


Greitas naujų įpročių prigijimas 2000-aisiais

Po Neiman Marcus prekybos tinklo sėkmės ir kiti mažmenininkai greitai perėmė dovanų kortelių koncepciją. Plastikinių kortelių su magnetinėmis juostelėmis patogumas padarė jas praktiškesnėmis ir patogesnėmis nei popieriniai sertifikatai.


Skaitmeninės dovanų kortelės

Išpopuliarėjus internetui ir apsipirkimui internetu, išpopuliarėjo ir skaitmeninės dovanų kortelės. Šias elektronines dovanų kortelių versijas buvo galima įsigyti ir pristatyti internetu, todėl jos tapo dar patogesnės tiek dovanotojams, tiek gavėjams.


Iš anksto apmokėtos dovanų kortelės ir bendrosios paskirties kortelės

Laikui bėgant išpopuliarėjo iš anksto apmokėtų dovanų kortelių, kurias būtų galima naudoti keliuose mažmeninės prekybos centruose ar net bendram pirkimui, koncepcija. Tokios įmonės kaip „Visa“ ir „Mastercard“ pradėjo leisti išankstinio mokėjimo korteles, kurios veikė kaip dovanų kortelės, ir tapo pritaikytos naudojamui beveik visur.


Šiandien dovanų kortelės yra visur paplitusi ir plačiai priimta dovanų teikimo forma. Jos būna įvairių formų, spalvinių gamų ir dizainų,  įskaitant fizines korteles, skaitmenines korteles ir mobiliųjų programų dovanų korteles. Jų neabejotinas patogumas ir panaudojimo lankstumas prisidėjo prie jų ilgalaikio populiarumo mažmeninės prekybos ir verslo pasaulyje.