KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Dovanojimo istorija, paskutinė 7 Kalėdinė dalis.

Kalėdinių dovanų įteikimo tradicijos

Kalėdų dovanų teikimo tradicija yra kilusi iš religinės Kalėdų istorijos. Dovanų įteikimas – tai priminimas apie dovanas, kurias Trys išminčiai įteikė Jėzui gimus, aukso, smilkalų ir miros pavidalu. Dovanojimo idėja taip pat susijusi ir su tuo, kad Dievas, atnešdamas į pasaulį kūdikėlį Jėzų, mums įteikė dovaną.

Dažnai atrodo, kad dovanas per Kalėdas dovanoja ne tik šeima ir draugai, bet ir kažkokia stebuklinga figūra, dažnai apdovanojanti vaikus. Mūsuose, kaip žinome, ta simbolinė figūra yra Kalėdų senelis, kuris mažiesiems pristato ilgai lauktas dovanas Kalėdų rytą.

Dovanų teikimo psichologija

Norėdami iš tikrųjų suprasti dovanų teikimo istoriją, turėtume pažvelgti į dovanų prasmę ir kodėl manome, kad dovanų teikimas yra svarbi bet kokių santykių dalis. Kaip visi žinome, dovanų teikimas tapo itin svarbia santykių su aplinkiniais palaikymo ir stiprinimo dalimi. Dėl to dovanų įteikimas kartais tampa gana sudėtinga užduotimi, tačiau po jos atsiranda fantastiškas atlygio ir pasitenkinimo jausmas. Nors dovanų teikimo pobūdis bėgant metams keitėsi ir įvairiose kultūrose gali skirtis, priežastys, kodėl žmonės dovanoja, išliko beveik tos pačios. Dovanų teikimo psichologija ypač žavi tuo, kad padeda suprasti, kaip dovanų teikimas dovanų gavėjui ar dovanotojui gali turėti naudingos emocinės naudos.

Iš esmės dovanų teikimas yra būdas išreikšti savo dėkingumą tiems, kurie mums kažkaip svarbūs, arba išreikšti meilę ir nuoširdžius jausmus žmonėms, kurie mums labai rūpi. Tai gali būti šeimos narys, sutuoktinis, kolega ar naujas kaimynas. Nepriklausomai nuo santykių, dovanų teikimas visada buvo pagrindinis būdas parodyti mūsų dėkingumą konkrečiam asmeniui. Tai leidžia mums užmegzti ryšį su aplinkiniais žmonėmis, užmegzti glaudesnius santykius su tais, kurie gyvena mūsų gyvenime. Galime sustiprinti ryšius su tam tikrais žmonėmis ir sustiprinti dovanų teikimo tradicijas.

Taip pat kai dovanos gavėjas gauna ką nors prasmingo, dovanos įteikimas mus pripildo šilumos ir gėrio. Yra įrodyta, kad dovanodami dovanas kitiems, galite gauti fantastiškos emocinės naudos. Tyrimai parodė, kad žmonės linkę jaustis laimingesni savo gyvenimu, kai gali padovanoti ką nors ypatingo mylimam žmogui, pagerindami savo savijautą. Dovaną gavusiam žmogui taip pat pagerėja savijauta. Jie yra kupini laimės ir dėkingumo, kai mato, kad mylimas žmogus padarė viską, kad padovanotų ką nors ypatingai jiems.

Dovanų teikimas yra apgalvotas būdas išreikšti savo jausmus, kai nerandame tinkamų žodžių. Jei kas nors patyrė liūdnų periodų, kartais padovanodami tokiam žmogui dovaną, galite parodyti jiems rūpestį, kai jums gali būti sunku, tai padeda taip pat tinkamai išreikšti savo jausmus.

Dovanų teikimas taip pat gali mus pripildyti ypatingos laimės, kai negalime gauti arba nesitikime nieko mainais. Mes galime parodyti savo pagarbą kitiems, nejausdami mainų pareigos. Tokia dovana pašalina jausmą, kad jūs tiesiog dovanojate kažkam dovaną, nes jis jums kažką padovanos – jūs tiesiog stengiatės ką nors padovanoti, širdimi atsidėkoti, nes žinote, kad nelaukiate gražos, o tai gali mus užpildyti labai maloniu vidiniu jausmu. Dažnai toks jausmas užplūsta, kai mes skiriame pinigus labdarai, aukojant ar paremiant tuos, kuriems labiau reikia pagalbos ir atjautos.

Tyrimų duomenimis, dosniau dovanojantiems vyrams sekasi labiau pritraukti draugus, tačiau moteris mažiau motyvuoja romantiška paskata ir jos yra labiau linkusios dovanoti šeimai ir draugams. Tai rodo, kad vyrai dovanas potencialiam draugui dovanos kaip dosnumo ženklą, kad suintriguotų ir parodytų, kad jie gali leisti tai padovanoti. O moteris dovanojimo procesas labiau motyvuoja kurti ir palaikyti socialinius ryšius.