KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Dovanojimo istorija, 6dalis

Dovanojimo tradicija Aliaskoje

Po to, kai Aliaskoje banginių medžioklės įgulos grįžo iš medžioklės, jiems tapo tradicija didžiausią laimikio porciją padovanoti kitiems genties nariams. Tai padėjo įgulai užsitarnauti kitų genties narių pagarbą, parodydama savo gebėjimą aprūpinti kitus ir rūpintis kitais. Tai dar vienas pavyzdys, kaip dovanų teikimas dažnai padėjo dovanotojui perteikti teigiamą poelgį, kad pelnytų kitų pagarbą.

Dovanojimo tradicija Kinijoje

Be jokios abejonės, didžiausias įvykis Kinijoje kiekvienais metais yra kinų Naujieji metai. Kitaip nei mūsų naktiniai pobūviai ir šventės nuo gruodžio 31 d. iki sausio 1 d., kinų Naujieji metai trunka beveik dvi savaites.

Kinijoje šia proga gyvuoja svarbi dovanų teikimo tradicija – visos dovanos turi būti suvyniotos į raudoną vyniojamąjį popierių arba vokus, nes žinoma, kad raudona spalva simbolizuoja turtą ir klestėjimą. Tai rodo, kad linkite sėkmės artimiesiems, kuriems dovanojate, ir išreiškiate viltingus naujus metus visiems. Savo ruožtu Kinijoje reikėtų vengti mėlynos, juodos ir baltos spalvų, nes jos simbolizuoja mirtį ir laidotuves. Įdomu tai, kad tai yra tas pats su skaičiumi 4 Kinijoje. Pavyzdžiui, jei kas nors sugalvoja dovanoti pinigus, jų sumoje neturėtų būti skaičiaus 4.

Dovanojimo tradicija Italijoje

Italija turi ypač neįprastą dovanų teikimo vestuvėms tradiciją. Vestuvių svečiai perka jaunikio kaklaraiščio dalis, kurios buvo supjaustytos į daugybę skirtingų dalių, o pinigai atitenka nuotakai ir jaunikiui kaip naujo bendro gyvenimo pradžios simbolis. Tai beveik kaip ištiesti jiems finansinės pagalbos ranką, kai jie pradeda savo gyvenimą kaip susituokusi pora. Tuoktuvių svečiai kaklaraiščius laiko kaip savo ypatingos dienos suvenyrą, visada primenantį šią ypatingą progą.

Dovanojimo tradicija Japonijoje

Vaikams, kuriems Japonijoje yra 3, 5 ar 7 metai, ypač pasisekė savo gimtadienio proga. Prieš daugelį metų Japonijoje didžioji dalis vaikų mirdavo net nesulaukę tokio amžiaus, todėl ilgainiui susiformavo tradicija, kai vaikams sukanka 3, 5 ar 7 metai gimtadienius švesti dvigubai dažniau.

Tokio amžiaus vaikai ne tik švęsdavo savo tikrąjį gimtadienį, bet ir aplankydavo šventovę ir gaudavo saldumynų iš kunigo, o tai reiškia, kad savo gimtadienį jie švęsdavo du kartus per vienerius metus.

Dovanojimo tradicija Indijoje

Diwali yra Indijos šviesos festivalis, vykstantis 5 dienas ir švenčiamas kismet. Kaip svarbiausią kasmetinę šventę šalyje, žmonės švenčia gėrio triumfą prieš blogį ir 4 dieną keičiasi dovanomis su šeima ir draugais.

Įprastos dovanos, kurias reikia dovanoti ir gauti šia ypatinga proga, yra įprastos dovanos ir tradiciniai indiški saldainiai.

Dovanojimo tradicija Artimuosiuose Rytuose

Dovanų teikimo procesas yra labai svarbus arabų kultūroje, vykstantis kasdieniame gyvenime ir ne tik ypatingomis progomis. Svetingumas ir draugiškumas taip pat yra labai susijęs su arabų kultūra, todėl dovanos yra įprasta gauti ir įteikti daugybe progų.

Net jei šeima nelabai pažįsta savo kaimynų, tradicija keistis dovanomis vyksta kiekviena religine proga. Šeimos teikia dovanas net tada, kai yra kviečiamos į svetimus namus. Kadangi Vidurio Rytų gyvenimo centre yra šeima, išplėstinės šeimos dažnai palaiko artimus santykius ir yra kviečiamos į specialius renginius.

Tai rodo, kad dovanų teikimas yra labai svarbus kaip įprastas paprotys ir norint palaikyti santykius su visais aplinkiniais, įskaitant šeimą ir tuos, kurių per daug nepažįstate.

Dovanojimo istorijos paskutinioji dalis, 7 dalis, 2022 12 23 d.