KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Dovanojimo istorija, 5 dalis

Dovanojimo tradicijos Viduramžiuose

Viduramžiais vertingos dovanos dažnai buvo pagamintos iš maisto ir buvo skirtos galios simboliui parodyti. Jei žmonės norėjo gauti politinių ar religinių malonių ar tiesiog parodyti savo lojalumą tam tikroms institucijoms, dovanų teikimas tikrai buvo tas kelias, kuris galėjo sukurti palankias sąlygas įvairiems sprendimams priimti.

Knygos ir rankraščiai taip pat buvo populiarios ir puikiai toleruojamos dovanos, nes tuo metu buvo brangu tai gaminti, todėl tokia dovana parodydavo ir tam tikrą įsipareigojimą dovanos gavėjui. Viduramžiais taip pat daugėjo romantiškų dovanų, kurias dovanojo vyrai tik moterims. Vyrai atlikdavo meilės dainas moterims, siekdami užkariauti jų meilę, arba dovanodavo joms suasmenintus drabužius. Ypač neįprasta tai, kad mylimajam į dovanojamus rūbus kartais įsiūdavo net plaukų sruogas.

Kitas neįprastas, bet viduramžiais paplitęs dovanų tipas buvo kraitis. Kraitis dažnai susidėdavo iš pinigų, įvairaus turto, gyvulių ar kitų vertingų daiktų kaip dovana, kurią vyras padovanojo savo mylimosios tėvui mainais už dukters ranką. Ši dovana buvo kaip įprastas mandagumas viduramžiais, taip pat būdas, kuriuo vyras galėjo įvertinti savo potencialią sutuoktinę, ir gauti jos tėvo pritarimą.

Dovanojimas Amerikos indėnų kultūroje

Dovanų teikimo puota, vadinama „Potlatch“, indėnų kultūroje buvo praktikuojama tūkstančius metų. Tai buvo daugelio skirtingų progų, tokių kaip gimimas, mirtis ir vestuvės, dalis, o dėmesys visada buvo sutelktas labiau į dovanos davėją, o ne į gavėją.

Ceremonija buvo skirta dar kartą patvirtinti dovanotojo statusą, o brangių dovanų įteikimas buvo kaip jų turto ir galios ženklas. Kuo brangesnė dovana, tuo turtingesnis ir galingesnis asmuo buvo laikomas. Dėl šios priežasties dovanų teikimas buvo labai svarbus indėnų civilizacijų socialinei hierarchijai.

„Laisvės statulos“ įteikimas

100-osios Amerikos nepriklausomybės metinės parodo dar kitokį dovanų teikimo būdą ir vertę. Šia ypatinga proga dovanų teikimo patirtis įvyko tarp Prancūzijos ir JAV – dviejų šalių, o ne asmenų.

Kai 1865 m. baigėsi Amerikos pilietinis karas, prancūzų istorikas Edouardas de Laboulaye pasiūlė Prancūzijai pastatyti statulą kaip dovaną JAV, kad paminėtų tautos sėkmę kuriant demokratinę valstybę. Statula turėjo būti kaip Prancūzijos ir JAV draugystės simbolis, o dovana atspindėjo Prancūzijos norą užmegzti ilgalaikius santykius su Amerika. Ji buvo skirta 100-osioms Amerikos nepriklausomybės metinėms 1876 m., o statula, vadinama „Laisvės statula“, turėjo atspindėti statulą, simbolizuojančią laisvę, teisingumą ir demokratiją.

Tad akivaizdu, kad toks dovanų įteikimas buvo būdas užmegzti ryšius tarp dviejų tautų, siekiant parodyti, kad abi šalys turi tuos pačius idealus ir turėtų būti sąjungininkės ilgus metus.

Dovanojimo istorijos tęsinys, 6 dalis, 2022 12 16d.