KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Dovanojimo istorija, 4dalis

Dovanojimas senovės Egipto tradicijose

Iš tiesų už tradiciją dovanoti dovanas gimtadienio proga turėtume padėkoti senovės egiptiečiams. Galbūt mažai kas žino, kad faraono karūnavimo diena buvo laikoma svarbesnė už tikrąją jų gimimo dieną, o ši diena tapo jų „gimtadieniu“. Karūnavimo diena buvo laikoma diena, kai jie tapdavo dievais ir pradėdavo naują gyvenimą, o tai buvo labai svarbu jiems patiems ir jų civilizacijai. Faraonams buvo dovanojama gausybė ypatingų dovanų, skirtų šiai dienai paminėti, pavyzdžiui, papuošalų iš įvairių kultūrų, taip pat vyko įspūdingos ceremonijos ir ilgas šventimas.

Senovės egiptiečiai taip pat laidojo daug dovanų su mirusiuoju, nes tikėjo, kad jiems ypatingos dovanos padės patekti į pomirtinį gyvenimą. Turtingi egiptiečiai buvo linkę būti laidojami su įmantresnėmis dovanomis, o paprastiems egiptiečiams buvo dovanojama daugiau kasdienių daiktų, tokių kaip dubenys ir maistas.

Dovanojimas senovės Graikijos tradicijose

Religija turėjo didelę įtaką dovanų teikimo pobūdžiui senovės Graikijoje. Graikai tikėjo, kad piktosios dvasios ateis persekioti mylimo žmogaus per jo gimtadienį, todėl aplankydavo juos ir sveikindavo su gausiais palinkėjimais bei dovanomis, kad išvengtų šių dvasių pasirodymo.

Įdomu tai, kad iš to atsirado ir žvakių pūtimo tradicija. Graikai stengadavosi žvakės užpūtimu siųsti žinią dievams, kad gimtadienio mergaitei ar berniukui suteiktų apsaugą.

Senovės Graikijoje buvo įprasta sutikti praeinančius keliautojus savo namuose su dovanomis, ypač jei jie buvo apsirengę kaip dievai. Dovanos buvo įteikiamos siekiant parodyti emocijas ir užmegzti santykius, taip pat pasiūlyti pagalbą ir svetingumą.

Dovanojimas senovės Romos tradicijose

Senovės Romos imperatoriai tikrai buvo susipažinę su dovanų gavimu. Jiems buvo tradicija per Saturnalijų šventę gauti įvairias dovanas kaip pagarbą imperijai. Festivalis, skirtas dievui Saturnui pagerbti, vykdavo gruodžio 17 dieną, vėliau tęsėsi iki gruodžio 23 dienos. Imperatoriai dažnai gaudavo sėkmės žetonų, figų, medaus pyragų, datulių ir kitokių įvairiausių dovanų.

Dovanojimo istorijos tęsinys, 5 dalis, 2022 12 09d.