KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Dovanojimo istorija, 3 dalis.

Dovanojimas amžių sandūroje

Dovanų teikimas ir prasmė bėgant metams tikrai pasikeitė. Nors dovanų teikimas buvo įprastas visoms civilizacijoms, dovanų teikimo priežastys ir dovanų pobūdis įvairiose kultūrose skiriasi.

Nors dažnai manome, kad dovanų teikimas reiškia tiesiog ką nors dovanoti kam nors ypatingam, sutelkiant dėmesį į juos, taip pat pastebima, kad dovanų teikimas buvo susijęs ne tik su pačiu dovanotoju, bet ir su dovanos gavėju, o tam tikrų kultūrų asmenys dovanoja dovanas tiesiog siekdami susikurti sau turtą, galią, socialinę poziciją ir dominavimą.

Apžvelkime kaip atrodo kai kurios skirtingos civilizacijos įvairiais istoriniais laikotarpiais ir kaip jos suprato dovanų teikimo prasmę. Gi kiekviena kultūra turi labai įdomų ir unikalų ryšį su dovanų teikimo tradicija ir kultūra.

Pirmykštės civilizacijos

Senovės dovanų teikimo istorija ir tradicija siekia net urvinių žmonių laikus.

Urviniams žmonėms dovanojimo tradicija buvo itin svarbi jų bendruomenių gyvenimo dalis, ypač siekiant įtvirtinti dominavimą, būti gerbiamam ir kuriant šeimą.

Genčių lyderiai dažnai dovanodavo dovanas žmogui, kuris jų genčiai padarė ką nors puikaus. Tokiu būdu jie išreikšdavo savo dėkingumą norimam asmeniui ir apdovanodavo jį už įvairius pasiekimus.

Kita vertus, paprasti urviniai žmonės dažnai dovanodavo dovanas, kad parodytų savo dominavimą ir meilę. Dovanos įteikimas kitam asmeniui simbolizavo urvinio žmogaus gebėjimą išlaikyti ir aprūpinti šeimą, todėl šią tradiciją ypač vertino moterys. O toks dovanojimo gestas priversdavo kitus urvinius žmones juos gerbti, nes pats dovanų teikimas bylojo ne tik galią, bet ir sėkmę.

Tipiškos urvinių žmonių dovanos buvo dantys ir akmenys, kurie tuo metu buvo laikomi atminimo dovanėlėmis. Šios dovanos buvo plačiai paplitusios, nes jas buvo galima panaudoti kažkam ypatingam susikurti, pavyzdžiui, pasidaryti karolius ar kitokį aksesuarą, ir paskui su pasididžiavimu tai demonstruoti visiems giminės ar genties nariams.

Dovanojimo istorijos tęsinys, 4 dalis, 2022 12 02d.