KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

Dovanojimo istorija. 1 dalis.

Ar kada nors pagalvojote, kas visame pasaulyje jungia visas tautas ir kultūras?Tai dovanojimo patirtis. Kuri yra gausi istorijos, patyrimų ir atradimų.

Todėl prieššventiniame laikotarpyje pradedame 7 straipsnių ciklą, kuris tęsis iki pat šv. Kalėdų išvakarių.

Dovanojimo istorija. 1 dalis.

Dovanų teikimas mums yra tokia natūrali patirtis, kad dovanojame jau ir be jokios ypatingos progos, o šiame dovanojimo rituale dalyvauja visos pasaulio kultūros.

Nors daug galvojame apie pačią dovaną, kurią perkame ypatingam žmogui, vargu, ar kada pagalvojote apie tai, kodėl pirmiausia dovanojame dovanas! Jei jums įdomu, šis straipsnių ciklas jus supažindins ne tik su dovanų teikimo istorija, bet taip pat parodys, kaip dovanojimo istorija skyrėsi ir kito įvairiais laikotarpiais ir įvairiose kultūrose.

Šiuolaikiniai istorikai ir mokslininkai vis daugiau tyrinėja dovanų teikimo psichologiją, ir kaip šis mūsų yprotis tapo tokia svarbia mūsų gyvenimo dalimi.

Dovanų teikimo istorija yra be galo užburianti ir įtraukianti.

Nesvarbu, ar tai Kalėdos, Vėlykos, gimtadieniai, vardadieniai, studijų baigimas, ar tiesiog maloni paprasta proga parodyti kam nors, kad juos mylite, gerbiate, pasiilgote. Todėl mes norime pasidalinti su jumis, kaip atsirado ši apgalvota ir miela tradicija.

Dovanų teikimo ištakos

Dovanojimo tradicija mums tikrai nėra naujiena. Ji siekia tūkstančius ir tūkstančius metų, bet ar galėjote kada įsivaizduoti, kad jos ištakos siekia beveik iki žmonijos atsiradimo pradžios! Visais laikai dovanų teikimas buvo ypatinga visų tautų, kultūrų ir visuomenių dalis, todėl jame dalyvavo visi žmonės per visą istoriją. Šia prasme dovanų teikimas yra pagrindinė žmogaus elgesio dalis, kylanti iš įvairių kultūrinių sluoksnių.

Dar prieš žmonių egzistavimą gyvūnų gentyse buvo dovanojamos dovanos! Yra mokslininkų žinoma, kad mūsų šimpanzių protėviai davė maistą patelėms mainais už galimą poravimąsi arba kitokių malonių gavimą iš kitų gyvūnų, o tai reiškia, kad dovanų teikimas yra mūsų prigimtis.

Antra ciklo dalis, Dovanojimo istrorija Lapkričio 18d.

O kol kas pasidairykite, kokios dovanos patiktų jums!