KONSULTACIJOS, REKOMENDACIJOS, UŽSAKYMAI: +37061550186, vilniauskailiaistore@gmail.com

12 moterų įkurtų mados namų

Nesunku patikėti, kad mada yra moterų pasaulis. Standartiškai, įsibėgėjant sezono pradžiai ir jam atslūgstant, daugiausia dėmesio yra skiriama moterų madai, kaip ir daugumai prekybos centrų ir aprangos parduotuvių bei vardinių salonų.Žvelgiant į didžiausius istorijoje mados namus, daugumą jų yra įkurti vyrų. Kadangi mada buvo ir yra verslas, moterys dažnai apsiribodavo finansinių sprendimų priėmimu. Tačiau bėgant metams moterys įgijo didesnę fiskalinę nepriklausomybę, o tai leido daugeliui moterų dizainerių išeiti į savarankišką mados kelionę ir pradėti kurti savo asmeninius prekės ženklus.
Švenčiant Tarptautinę moters dieną, primename jums apie 12 iškilių ir istorijos patikrintų mados namų, kuriuos įsteigė kai kurios įtakingiausios moterys-dizainerės mados istorijoje ir kurie gyvuoja iki šiol bei daugumai jų vis dažniau vadovauja moterys.
  • Chanel, generalinė direktorė Maureen Chiquet

1909 m. Gabrielle "Coco" Chanel pradėjo savo prekės ženklą kaip vieną Paryžiaus butikų, kuriame lankėsi kai kurių įtakingiausių miesto vyrų meilužės. Augant turtingų klientų sąrašui, augo ir jos verslas, stiprėjo vardas paklojęs pamatus dabarčiai.

  • Schiaparelli

Italų mados dizainerė Elsa Schiaparelli 1927 m. įleido savo šaknis Paryžiuje savo nuosavame name, demonstruodama drabužius, įkvėptus Paulo Poiret, taip pat siurrealistų tapytojų, tokių kaip jos draugas Salvadoras Dalí.

  • Vionnet

Po nesėkmingos pradžios 1912 m., paveiktos Pirmojo pasaulinio karo, Madeleine Vionnet 1923 m. vėl atidarė Vionnet mados namus. Pavadinta šališkumo karaliene, Vionnet surado sugrįžtančių klientų tarp senojo Holivudo žvaigždžių, tokių kaip Greta Garbo, Katharine Hepburn ir Joan Crawford.

  • Chloé

1945 m. Gaby Aghion ir jos vyras Raymondas paliko savo namus Egipte ir pradėjo gyvenimą pokariniame Paryžiuje. Po septynerių metų gyvenimo mados centre, ji atidarė Chloé namus. Jos pirmasis madų šou įvyko 1956 m. prie kavinės de Flore.

  • Lanvin

Jeanne Lanvin pradėjo tiesiog kurti drabužius savo dukrai. Tačiau iki 1889 m. 32 metų moteris įkūrė savo „House of Lanvin“– trečius seniausius mados namus Europoje, kurie gyvuoja iki šiol.

  • Sonia Rykiel

Sonia Rykiel savo vardinį prekės ženklą pristatė septintajame dešimtmetyje po sėkmingo „Poor Boy Sweater“ įspūdingos sėkmės. Ji buvo ne tik žinoma kaip mezginių karalienė, bet ir pirmoji dizainerė, išdrįsusi savo modeliuose eklektiškai demonstruoti išviršktines rūbų siūles. Daugelis ją laiko visiškai juodo ansamblio tendencijos lydere, kuri ir toliau apibūdina Paryžiaus stilių.

  • Comme des Garçons

Tokijuje gimusi Rei Kawakubo 1969 m. savo gimtajame mieste įkūrė „Comme des Garçons“. Jos drabužiai buvo skirti antimados motyvams ir avangardinei konstrukcijai. Nors jos pradinės kolekcijos daugiausia buvo juodos ir baltos, Kawakubo pradėjo išsišakoti į daugiau spalvų devintojo dešimtmečio pabaigoje.

  • Jil Sander

Nepaisant pasaulio mados sostinkių tendencijų, pasaulį išvydo Vokiečių dizainerė Jil Sander, kuri savo vardo prekės ženklą įkūrė 1968 metais Hamburge, Vokietijoje. Devintojo dešimtmečio pabaigoje ir devintajame dešimtmetyje, būdama nutolusi nuo tipiškų mados centrų, Sander sulaukė itin žymių gerbėjų, todėl 1999 m. „Prada Group“ įsigijo šį prekės ženklą. Bėgant metams ji Jil vis išvykdavo ir grįždavo kaip vyriausioji mados namų dizainerė tarpiniams laikotarpiams.

  • Vivienne Westwood

Vivienne Westwood savo šaknis atrado britų pankų judėjime septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose kurdama drabužius „Sex Pistols“ vadybininkui Malcolmui McLarenui ir jo butikui „Sex“. Jos eklektiškas ir provokuojantis stiliaus jausmas buvo esminė pankų mados dalis, o vėliau ir neatskiriama mados podiumų dalis.

  • Donna Karan Niujorkas

Po ankstyvos karjeros vadovaujant Anne Klein, Niujorkietė Donna Karan 1988 m. pristatė savo prekės ženklą su savo vyru ir generaliniu direktoriumi Stephanu Weissu. Ji greitai tapo žinoma kaip Septintosios aveniu karalienė ir galiausiai sukūrė į jaunimą orientuotą prekės ženklą DKNY. Donna paliko įmonę 2015 m.

  • Stella McCartney

Būdama 16 metų britė Stella McCartney stažavosi pas Christianą Lacroix. 1995 m. ji pristatė savo paskutinę mados kolekciją „Central Saint Martins“ su modeliais Naomi Campbell ir Kate Moss. O 2001 m. McCartney pristatė savo vardinį prekės ženklą “Stella McCartney”.

  • Gabriela Hearst

Gimusi 17 000 akrų rančoje Urugvajuje, Gabriela Hearst buvo išmokyta, kad prabanga turi būti daiktai, tarnaujantys ilgai. Būtent ši vertybė yra jos, kaip dizainerės, pagrindas ir vienas iš jos prekės ženklo pamatų. Prieš pradėdama savo vardo verslą 2015 m., Hearst studijavo komunikacijas O.R.T. Urugvajaus universitete, o vėliau perėmė tėvo rančą. Dabar Hearst yra viena geriausių mados pasaulio dizainerių ir kuria savo prekės ženklą, remdamasi ilgaamžiškumu, tvarumu ir bekompromisine kokybe.

Straipsnį įkvepiantis šaltinis: https://www.lofficielusa.com/fashion/female-founded-fashion-houses-coco-chanel-chloe-lanvin